Mapa pokrytí

mapa pokrytí
detail

Pořad Minuta s encyklopedií existuje již od roku 2004.

Znáte Minutu s encyklopedií?





Výsledky ankety
Obrázek

Tučňáci

Nelétaví ptáci jižní polokoule si získali srdce nejednoho milovníka zvířat především svou nemotornou kolébavou chůzí a zjevem otylého číšníka. Každý rok jich přes 50 milionů vylézá z chladných vod ledových oceánů na břeh, aby dali vzniknout novému pokolení. Počet druhů je odhadován kolem sedmnácti, přičemž nejrozšířenější je tučňák chocholatý. Jeho příbuzných tučňáků žlutookých je jen asi 10 000 a patří mezi nejohroženější druhy planety. Ač na zemi se mohou zdát tučňáci velice neohrabaní, ve vodě jsou dokonalými plavci, i když nedosahují žádných ohromujících rychlostí. Jsou-li ale napadeni svými přirozenými nepřáteli - kosatkou nebo tuleněm leopardím, dokáží vyvinout rychlost až 25 kilometrů za hodinu. V zajetí se tučňáci díky výživné potravě, veterinární péči a absenci jejich nepřátel dožívají delšího věku než na svobodě. Někdy dokonce až 20 let, což je téměř dvojnásobek jejich obvyklé střední délky života.

« Listopad 2017 »
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30